Scurt istoric

Istoricul înfiinţării Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci”, Landen/Provincia Brabant flamand – Belgia (Flandra)

Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” a fost înfiinţată de Părintele Protopop Dr. Ioan Dură în lunile iulie şi august 2012 pentru a deservi pe românii ortodocşi stabiliţi, în număr mare, în oraşul Landen din Flandra, dar şi pe cei din localităţile din apropiere (Sint Truiden, Tienen, Hannuit  (Hannut), Hasselt şi altele).

Deja, până la 6 august 2012, numărul membrilor fondatori ai parohiei, cu români ortodocşi stabiliţi doar în Landen, a fost  de 32.

Pentru întocmirea listei membrilor fondatori  părintele Ioan a fost ajutat de familia Buftea din Landen.

Dacă înfiinţarea parohiei s-a desfăşurat firesc, în schimb găsirea unui locaş de slujire al acesteia s-a dovedit a fi anevoioasă si de lungă durată, din cauza amânărilor din partea autorităţilor eccleziastice catolice parohiale şi diocezane de a răspunde la  solicitarea Părintelui Ioan. În această privinţă este de precizat că Părintele Ioan a întreprins multe demersuri (telefonice, e-mail-uri şi contacte personale) pe lângă autorăţile bisericeşti catolice în vederea obţinerii unei biserici pentru parohia din Landen. De altfel, începutul contactului (telefonic şi prin e-mail) cu preotul Raf De Smedt, responsabilul parohiilor catolice din Landen, de a i se pune la dispoziţia parohiei române o biserică pentru slujire, cu chirie, datează din august 2012. Totodată, pentru găsirea unei biserici de slujire, Părintele Ioan a avut contacte şi cu doamna Messien Francine, coordonator al bisericilor din Landen.   Şi, tot în acelaşi scop, Părintele Ioan  s-a adresat, în scris, şi preotului Johny van Rompuy, responsabilul bisericilor catolice din zona Zoutleeuw. Până la urmă, la 6 februarie 2013, ctitorul parohiei, Părintele Ioan, s-a întâlnit cu preotul Raf De Smedt în casa parohială a acestuia şi a primit asigurarea că episcopul vicar al Arhiepiscopiei Mechelen-Brussel, Leo-Lemens, responsabilul Bisericii Catolice din Provincia Brabant flamand, şi-a dat consimţământul ca parohiei noastre să i se dea o biserică,   spre slujire, cu începere din luna aprilie 2013, de două ori pe lună (pentru început). Din partea sa, şi preotul Raf De Smedt l-a asigurat pe Părintele Ioan de acordul său şi a promis că pune la dispoziţia parohiei noastre, spre slujire, biserica Sint Norbertus din Landen, cu începere de la Florii (28 aprilie 2013). La întâlnirea Părintelui Ioan cu preotul Raf, din 6 februarie de la Landen, au fost de faţă   doamna preoteasă Christina şi doamna Firuţa Buftea din localitate.

La 6 februarie 2013, a rămas stabilit ca Preotul Raf De Smedt să trimită Părintelui Ioan contractul de închiriere al bisericii Sint Norbertus, cât mai grabnic, spre citire şi amendare, în vederea căderii de acord şi semnării acestuia de către ambele părţi (proprietar şi chiriaş),   astfel încât să se înceapă slujirea în aceasta de Florii (28 aprilie 2013). Însă au trebuit alte repetate solicitări din partea Părintelui Ioan, până ce Preotul Raf avea să-i trimită contractul de închiriere, la 30 mai 2013. Odată primit contractul, redactat de Consiliul bisericii (Kerkraad) Sint Norbertus şi preotul acesteia, Raf De Smedt, în aceeaşi zi de 30 mai, Părintele Ioan, însoţit de doamna preoteasă, s-a dus la Landen spre a citi şi amenda textul aceluia împreună cu doi membri fondatori ai parohiei. Pentru ca în chiar seara aceleaşi zile de 30 mai 2013, Părintele Ioan să trimită Preotului De Smedt textul revăzut de partea română.   Cu toate acestea au urmat noi solicitări stăruitoare ale Părintelui Ioan, pentru ca, în sfârşit, Preotul Raf să-l anunţe la 26 iulie 2013 că este gata contractul de închiriere şi să vină   Marţi, 31 iulie, la orele 20:00′, în casa parohială din Overwinde (de lângă Landen), spre a-l semna. Într-adevăr, la 31 iulie 2013, contractul de închiriere al bisericii Sint Norbertus a fost semnat de ambele părţi: din partea proprietarului de Preotul Raf De Smedt şi de preşedintele şi secretarul Consiliului parohial (Kerkraad); iar din partea chiriaşului de ctitorul parohiei, Părintele Protopop Ioan Dură,   şi de preotul slujitor al parohiei, Părintele Ciprian Poenaru.

După semnarea contractului de închiriere al bisericii Sint Norbertus, în aceeasi seară de 31 iulie 2013, Părintele Protopop Ioan Dură a înmânat Părintelui slujitor al parohiei, Ciprian Poenaru: a) Sfântul Antimis, din partea Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Iosif, spre a putea sluji în parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Landen; b) Binecuvântarea de slujire în parohie acordată   de ierarhul nostru Părintelui Ciprian, la 14 mai 2013; c) Decizia de recunoaştere a parohiei din Landen de către Î. P. S. Iosif, la 1 martie 2013.

Adresa bisericii Sint Norbertus este: Sint Norbertusstraat 64 B, 3400 Landen (în apropiere de gară).

La cererea Părintelui Protopop Ioan, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Iosif a emis Decizia de recunoaştere a parohiei din Landen. Decizia Înaltului Iosif, cu nr. 2 058, din 1 martie 2013, prevede că parohia din Landen funcţionează „începând cu data de 1 martie 2013”.

Ca urmare a solicitării Părintelui Ioan, Înalt Prea Sfinţitul Iosif, prin scrisoarea cu nr. 2 068 din 14 mai 2013, „a acordat binecuvântare Preacucernicului Părinte Ciprian Poenaru, să asigure slujirea de două ori pe lună la nou înfiinţata parohie „Înălţarea Sfintei Cruci” din Landen, Belgia, până la numirea unui preot paroh„.

Prima sfântă Slujbă a fost săvârşită de Părintele Ciprian Poenaru în biserica Sint Norbertus, Duminică, 4 august 2013. Apoi, începând cu luna septembrie 2013, Părintele Ciprian săvârşeşte sfintele Slujbe în aceeaşi biserică în prima şi a treia Dumnică ale lunii.

Potrivit contractului de închiriere, biserica Sint Norbertus din Landen este la dispoziţia parohiei ortodoxe române de două ori pe lună, de la orele 9:00′ la 14:00′.

Incepand cu data de 6 martie 2016, preot slujitor al parohiei din Landen este Parintele Costel Ionascu, slujbele savarsindu-se in fiecare duminica conform noului contract incheiat cu reprezentantii comunitatii catolice din Landen.